DAN SLOVANSKIH JEZIKOV

V petek, 17. 11. 2017, so nas na naši šoli obiskali študentje in profesorji s Filozofske fakultete v Ljubljani. Ta dan je bil namenjen spoznavanju kulturnih značilnosti slovanskih držav in njihovih državnih jezikov. Gostujoči študentje so za učence od 6. do 9. razreda pripravili zanimive delavnice s predstavitvami različnih slovanskih jezikov in slovanskih pisav. Tako smo lahko spoznavali ruščino, makedonščino, slovaščino, srbščino, hrvaščino, pojščino, češčino in starocerkveno slovanščino.

Delavnice so potekale po dve šolski uri. Vsak sodelujoči razred se je udeležil dveh delavnic in tako spoznal po dva slovanska jezika. Delo je bilo zelo zanimivo, saj so se študentje zelo potrudili, da bi nam slovanske jezike predstavili čim bolj raznoliko in naše druženje naredili zabavno.

Preko predstavitev z elektronskimi prosojnicami so nam predstavili črke v različnih pisavah in s pomočjo slik razlagali neznane besede. Ogledali smo si tudi krajše predstavitvene filme posameznih slovanskih držav, se pomerili v kvizu, prebrali smo tudi nekaj o zgodovini in nastanku jezika, ure pa smo si popestrili še s prepevanjem znanih slovanskih pesmi. Naučili smo se tudi nekaj besed ter zapisovanja črk. Študentje so nam pomagali zapisati tudi naše ime v jezikih, ki smo jih spoznavali in v različnih pisavah, ki jih uporabljajo slovanski narodi.

Študente smo tudi povprašali, zakaj so se odločili za učenje določenih jezikov, ki so nam jih predstavilii. Dobili smo zanimive odgovore: nekateri so se za to odločili iz radovednosti, druge je to že od nekdaj zanimalo, tretjim pa je ta jezik preprosto všeč in so se o njem želeli naučiti kaj več.

Učencem, ki smo se udeležili teh delavnic, je bilo najbolj všeč, da smo se na zabaven način veliko naučili, zato je petek zelo hitro minil. Želimo si, da bi podobne delavnice še kdaj ponovili.

                                                                                                    Neža Kavčič, 9. b

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...