Obeležitev kulturnega praznika

OBELEŽITEV KULTURNEGA PRAZNIKA

NA OŠ ANTONA MARTINA SLOMŠKA VRHNIKA

 Kultura je pojem, ki v sebi nosi veliko sporočil. Nekomu kultura pomeni lepo vedenje, spet drugemu tradicijo, ohranjanje jezika, literaturo in še kaj. V vsakem primeru pa je kultura nekaj lepega, nekaj, na kar moramo biti ponosni in to tudi ohranjati.  S kulturo pa povezujemo tudi naš kulturni praznik – Prešernov dan, ki ga praznujemo 8. februarja.  Slovenci pa smo tudi edini v Evropi, ki imamo kulturni državni praznik.

Na OŠ Antona Martina Slomška smo se ob obeležitvi letošnjega kulturnega praznika spominjali dveh velikih slovenskih literatov – Franceta Prešerna in Ivana Cankarja. In kaj je skupno obema možema? Nedvomno sta bila oba vrhunska umetnika, ki sta povzdignila slovenski jezik na novo, višjo raven in sta po načinu dojemanja življenja bila pred svojim časom. Oba sta nam pustila neprecenljivo dediščino, ki v očeh vsakega Slovenca predstavlja narodno identiteto. In oba je ljubezen do domovine in maternega jezika navdihovala k ustvarjanju.

Učenci naše šole smo skupaj z mentorji pripravili kulturni program in ga v torek,  5. 2. 2018, tudi predstavili našim obiskovalcem v nabito polni šolski avli.  Na naši šoli imamo kar štiri pevske zbore, ki nas s svojim petjem redno razveseljujejo. Tako je bilo tudi na tokratni kulturni prireditvi. Najprej so se nam predstavili pevski zbori iz prve in druge triade, ki so lepo ubrano zapeli nekaj pesmi. Na naši šoli pa uspešno poteka tudi medgeneracijsko sodelovanje. Na tokratni kulturni prireditvi so se v duhu tega sodelovanja s plesom in petjem predstavili učenci folklorne skupine, ki jih je na harmoniki spremljal upokojenec, gospod Tone Stanovnik. Sledila je zanimiva deklamacija Prešernove pesmi  Od železne ceste, ki so jo kot šaljiv dvogovor med dekletom in fantom ob novici, da prihaja v naše kraje železnica, predstavili učenci višjih razredov. V komorni zasedbi so čudovito zaigrali tudi naši mladi glasbeniki. Na koncu pa so se s svojim petjem predstavili tudi naši najizkušenejši pevci pevskega zbora iz tretje triade.

Ker pa je letošnje leto posvečeno spominu Ivana Cankarja, sta ubrani voditeljici, prav tako učenki naše šole, kulturno prireditev zaključili prav z njegovimi besedami: “Slovenska beseda je beseda praznika, petja in vriskanja.”

 

                                                                                                                                                     Vesna Jurač

(Skupno 226 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...