Brez umetnosti živimo le eno življenje …

V četrtek, 15. februarja 2018, so se nekateri učenci naše šole udeležili slavnostne podelitve nagrad najboljšim mladim literarnim ustvarjalcem v sklopu 5. Literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica v Pionirskem domu – Centru za kulturo mladih v Ljubljani.

Med nagrajenci za 3. triado je bila tudi naša učenka Patricija Sluga iz 8. a, ki je med 228 prispevki iz celotne Slovenije s svojo izvirno sodobno pravljico z naslovom Kače z veliko začetnico prepričala žirijo, da ji je podelila priznanje za najboljše literarno delo po izboru žirije.

Vodilna misel celotnega kulturnega dogodka je bila: Kjer hočete ustvariti največjo umetnost, tam mora botrovati nekaj skrivnostnega. Vzeti si čas in ustvarjati – to je pomembno. Raziskovati izraznost v sebi in jo izraziti z besedo, gibom, sliko, fotografijo, petjem, igranjem glasbila in še s čim – možnosti je nešteto.

Po podelitvi nagrad so se naši učenci preizkusili tudi na delavnicah scenaristike in impro gledališča. Kulturni dogodek so zapustili s prijetnimi vtisi. Povedali so, da so na zabaven način spoznavali, iz česa je sestavljen dober scenarij ter se učili spontanega izražanja brez dramskega besedila .

»Tudi za ‘žajfnico’ je potrebno imeti znanje, da jo napišeš tako, kot je treba,« je povedala ena izmed učenk. »In splača se učiti svojega maternega jezika, da ti besede tečejo ‘kot po maslu’,« je dodala druga.

Zaključek: Ko se udeležiš takšnega dogodka, sodeluješ in si ga dovoliš doživeti, spoznaš, da brez umetnosti resnično živimo le eno življenje.

Učenci Zoja Vučko, Tomaž Mesec, Rebeka Caserman, Patricija Sluga in Katja Turšič

z mentorico Vanjo K. Kolar

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...