Skoči na glavno vsebino

Tehnika 3.4., 1. del

Pozdravljeni učenci in učenke,

prejšnji teden je bilo na sporedu spoznavanje umetnih materialov. To so termoplasti, duroplasti, elastoplasti in silikoni. Vsak ima različno lastnost. Reševali ste kviz preko spleta in to so odgovori, ki smo jih prejeli.

Tukaj ni bilo problemov in s tem ste dokazali, da recikliranje poznate.

Pri tem odgovoru je bilo že več razlik. Spomnimo se, termoplast je umetni material, ki ga lahko preoblikujemo, če ga segrevamo. Ko se ohladi, ponovno zadrži obliko. Duroplasto so bolj odporni na segrevanje in se ne preoblikujejo na tak način. Elastoplasti so elastični, se pravi jih lahko raztegnemo. Jogutrov lonček, Ovitek za zvezek, PVC vrečka in DVD plošček so termoplast saj jih lahko preoblikujemo s segrevanjem. Nekateri so tako obliko dobili ravno zaradi takšne obdelave. Ohišje likalnika mora biti trpežno in se ne sme spreminjati, ko je likalnik vroč, zato je to duroplast. Še zadnja uganka je bila kuhinjska gumica, ki je elastoplast, saj se jo da raztegovati in nato se povrne v prejšnjo obliko.

Pravilni odgovori pri tem so bili nafta, premog in zemeljski plin. Nekateri bi lahko še enkrat prebrali snov prejšnje ure.

Penjeni polistiren ali Stiropor – Tukaj lahko najdete več na to temo: https://sl.wikipedia.org/wiki/Polistiren

Akrilno steklo uvrščamo med plaste – to je skupina termoplastov in duroplastov. Iz tega smo tudi razvili splošno ime za plaste – plastika. Prav natančno je Akrilno steklo termoplast.

7. Silikoni so skupina, ki jih nismo veliko omenjali v gradivu. Pravilen odgovor bi bil večinski Termoplast.

8. Razvrstitev polizdelkov bi bila folije, granulat, plošče in profili.

Upam, da ste preverili ali ste pravilno reševali in si zapomnili kakšni so pravilni odgovori.

(Skupno 512 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost