MATEMATIKA PETEK 10 APRIL 2020 KRVINA JOŽI

Dragi učenci.

Malo se spočite od napornega dela za pouk matematike.

Danes vam pošiljam nekaj zapisov o mojstru Francu Gromu avtorju Vrhniškega pirha , rojenega na Stari Vrhniki in tudi stanujočega do konca življenja. Z mojstrom sem se velikokrat pogovarjala, si ogledovala njegove mojstrovine, ga intervjuja la in ga predlagala za dobitnika občinskega priznanja v letu 2014. Vedno sem občudovala to njegovo mojstrsko vrtanje v jajčno lupino. Na lastne oči sem imela možnost to gledati in fotografirati. Veliko mi je povedal 24.februarja leta 2014, ko sem šla k njemu po soglasje, da ga lahko predlagam za naziv častni občan občine Vrhnika kot predstavnica KS STV. Navdušilo me je njegovo potrpežljivo in vztrajno ustvarjanje. Vse te vrline vztrajnost, potrpežljivost se pa kažejo tudi  pri učenju matematike, ki jo vi v teh tednih, ko ste doma tudi dokazujete s svojim delom.

Preberite si, veliko tega najdete tudi po spletu. Največ luknjic, ki jih je mojster na vrtal v jajčno lupino ima pirh, ki je bil upodobljen na znamki pošte Slovenije in to je 24 000 luknjic in ne 17000 kot piše na vrhniški strani Vizit.si. Ta pirh se še vedno nahaja v njegovi hiši na Stari Vrhniki.

Danes sem vam pokazala, da je matematike vse povsod okrog nas samo videti jo je treba. Ko boste pekli kruh ali potico, boste srečali zapis recepta z merskimi enotami kot so grami , miligrami, dcl, ml…..

Bodite lepo in v prazničnem vzdušju.

Lep pozdrav.

Učiteljica matematike Joži Krvina

Tukaj lahko prenesete pdf dokument o Francu Gromu.

(Skupno 285 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...