Skoči na glavno vsebino

IZZIVI V 7. A ZA POPESTRITEV DECEMBRSKIH DNI

V mesecu decembru smo v 7. a vsakodnevno izvajali posebne in zanimive aktivnosti, ki smo jih poimenovali “adventni izzivi”. Z njimi smo si učenci popestrili zimske dni, ki jih moramo zaradi ukrepov preživeti doma.

Naša razredničarka nam je za vsak dan v šolskem tednu pripravila navodila za delo, učenci pa smo ga z veseljem izvedli. Pri tem smo se srečevali z različnimi izzivi, ki so vključevali gibalne aktivnosti, pomoč družinskim članom, sošolcem in prijateljem, kvize, naloge “za brihtne glavce”, pisali smo avtorske uganke, odpravili smo se tudi na lov za najlepšo decembrsko fotografijo, izvajali smo zanimive poskuse, izdelovali praznične okraske in voščilnice, zapestnice prijateljstva, mandale, napisali smo rojstnodnevne čestitke Francetu Prešernu, ki bi takrat praznoval svoj 220. rojstni dan in še in še bi lahko naštevali.

Nekaj naših izdelkov, ki so nastali v tem času, si lahko ogledate spodaj.

Spoštovani France Prešern,

Vse čestitke ob 220. rojstnem dnevu. To voščilnico vam pišem, ker bi vam rada povedala, kako vas občudujem in spoštujem, pa tudi zato, da vam povem, kaj vse se je spremenilo od takrat, ko ste živeli vi. Najprej vam povem, da vam voščilnico pišem na računalniku, to je elektronska naprava s pomočjo katere si lahko pomagamo v vsakdanjem življenju. Z njim si pomagamo tako kot s pisalnim strojem – tega žal še ne poznate, saj so ga izumili in predstavili leta 1866, 17 let po vaši smrti.

Ali ste vedeli, da so vašo poezijo Zdravljica uporabili za slovensko himno sedaj, ko smo samostojna država? Sicer je le 7. kitica naša himna, ampak ali ni to super! Zdravljico oziroma 7. kitico je uglasbil Stanko Premrl. Mislim, da sem vam povedala vse, kar sem želela, tako da, če imate kakšno vprašanje ali kaj potrebujete, mi samo napišite in odgovorila vam bom v najkrajšem možnem času. Trenutno sem kar zaposlena z delom za šolo, saj se učimo od doma, ker nas je omrežil Corona virus. To je neka super moderna bolezen, ki preprečuje, da bi se družili, kar pa glede na to, da je veseli desember, ni ravno dobro.

S spoštovanjem in vse najboljše za vaš velecenjeni praznik!

Pia Govekar

Gospod France Prešeren,

vse najboljše ob 220-letnici vašega rojstva! Zelo sem vam hvaležen, da ste nam s svojimi deli omogočili indetifikacijo Slovencev in slovenskega jezika na svetovnem zemljevidu.

V tem času, ko je kovid pred kulturo, je zelo pomembno, da se vas spomnimo in poklonimo ob tem jubileju in preberemo kakšno vaše delo. Na vas pa nas bo vedno spominjala naša državna himna Zdravljica.

Še enkrat poklon!

NIK ŽNIDARŠIČ, 7. A

AVTORSKE UGANKE UČENCEV 7. A

Le kaj na vrhu hriba tam stoji?

Stvar je bela in metlo v roki drži.

Včasih je debel, včasih je suh,

vedno pa na glavi nosi klobuk.

Kamne in korenček na glavi ima,

na trebuhu pa gumba dva.

Lahko ugotoviš kaj ta stvar je?

Povem ti, da iz snega narejen je.

(rešitev: Snežak)

Nik Pekolj

Na saneh prihiti,

te z darili obdari

in poskrbi,

da srečen si.

(rešitev: Božiček)

Pia Govekar

Ptički se pridejo tja okrepčat,

v zimskih mesecih hrano iskat.

(rešitev: ptičja krmilnica)

Klara Matkovič

Ima pisker na glavi,

metlo v rokah,

za nos pa korenje,

to je možak!

(rešitev: snežak)

Klara Matkovič

(Skupno 252 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost