Skoči na glavno vsebino

SLOMŠKOV TEDEN KULTURE – Moč besede …

S prireditvijo, ki smo jo poimenovali Moč besede …, smo se poklonili dvema književnikoma, ki sta s svojimi deli zaznamovala slovensko literaturo. To sta Karel Destovnik Kajuh in Ivan Tavčar. Leto 2023 je Vlada na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za Kajuhovo in Tavčarjevo leto.

V prvem delu prireditve smo prisluhnili recitacijam Karla Destovnika Kajuha, pesnika, ki je mnogo prezgodaj umrl, pri rosnih dvaindvajsetih letih. Njegova poezija odraža tedanje družbene razmere, ki so jih učenci poskušali orisati z izbranimi recitacijami.

V drugem delu pa smo prisluhnili literaturi Ivana Tavčarja. Spomnili smo se njegovega kulturnega, družbenega in političnega življenja, saj je bil dejaven na mnogo področjih. Podoživeli smo dve njegovi kratki zgodbi, “sliki”, kot sam avtor poimenuje črtice, saj pravi, da slika življenje ljudi z loškega pogorja. Spoznali smo življenje Šarevčeve Mete in Posavčevega Jakoba s pomočjo kamišibaja. V zadnjem delu prireditve pa smo podoživeli povest Cvetje v jeseni. Učenca sta odigrali zadnji prizor, ko Meti zaradi sreče poči srce in umre. Za piko na i pa smo spočili ušesa ob melodiji Cvetje, ki jo je napisal Urban Koder.

(Skupno 224 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost