Skoči na glavno vsebino

Kompostiranje s kalifornijskimi deževniki

V povezavi s šolo v Turčiji, želimo povečati samooskrbnost naše šole in reciklažo zavržene hrane. Da bi pospešili proces kompostiranja, smo uporabili kalifornijske deževnike. Naredili smo preiskave in ugotovili, da se ti deževniki hranijo z organskimi odpadki, kot so hrana, listje in papir ter jih pretvorijo v hranljivo zemljo, imenovano vermi-kompost. Deževniki izločajo encime, ki pomagajo razgraditi odpadke in hkrati izboljšujejo strukturo tal. Poleg tega izločajo tudi koristne bakterije in hranila, ki pomagajo rastlinam rasti bolj zdravo in močno. Z uporabo kalifornijskih deževnikov lahko zmanjšamo količino odpadkov, ki končajo na odlagališčih, ter hkrati pridobimo dragocen vir gnojila za naše vrtove in rastline.

Kalifornijski deževniki pospešijo postopek kompostiranja. Saj lahko prebavijo in razgradijo organske snovi veliko hitreje kot običajni mikroorganizmi. Zato lahko kompostiranje s pomočjo kalifornijskih deževnikov traja le nekaj tednov ali mesecev, medtem ko bi sicer lahko trajalo več mesecev ali celo let.

Priskrbeli smo si nekaj kalifornijskih deževnikov od našega sošolca. Nato smo si jih še v živo ogledali in odnesli na naš šolski kompostnik.

Napisal:

     Nace Rožmanc 8.a

(Skupno 161 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost