Skoči na glavno vsebino

23. april – svetovni dan knjige in avtorskih pravic

23. april je svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje dneva knjige je povezano s starim ljudskim običajem, ki izhaja iz Katalonije, ko so si Katalonci od nekdaj na dan svetega Jurija 23. aprila podarjali vrtnico in knjigo. Rekli so: »Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!« Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Praznik je tesno povezan s književnostjo, saj sta ta dan leta 1616 umrla znamenita književnika: Miguel de Cervantes in William Shakespeare.

Z idejo in geslom »PODARIMO KNJIGO« se 23. april uvaja tudi kot dan podarjanja knjig. Na svetovni dan knjige smo tudi letos v številnih krajih in mestih po Sloveniji praznovali mednarodni dogodek Noč knjige, a ne le takrat — kulturni dogodki so se vrstili ves april in bodo segli tudi v maj. Njihov namen je promocija knjig in branja v vseh plasteh družbe. Vse to je pomembno za dvig bralne kulture in ohranjanje kulturne dediščine preko pisane besede.

Vabimo vas v knjižnico, kjer imamo veliko novih zanimivih knjig, ki si jih lahko izposodite. Sezname si lahko ogledate na spletni strani naše šole pod zavihkom Knjižnica – Novosti.

»Dobra knjiga (ali zgodba) je zato dragocena,
ker šola našo tenkočutnost,
opozarja na tisoč malenkosti in tako sprosti našo domišljijo
da si lahko ustvarimo lastno sodbo.«

Polonca Kovač

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost