Skoči na glavno vsebino

Naši učenci dosegli ODLIČNO 15. mesto na svetu v šahu!

SVETOVNO SPLETNO EKIPNO ŠOLSKO PRVENSTVO V ŠAHU 2023

Svetovna šahovska organizacija FIDE je razpisala Svetovno spletno ekipno šolsko prvenstvo v šahu v dveh kategorijah: open U15 in open U18. Naša šola je tekmovala v ekipi U15. Ekipo je sestavljalo od štiri in do sedem igralcev iste šole. Našo šolo je zastopalo 6 učencev.

Kvalifikacije v skupini U15 naj bi potekale v soboto, 29. 4. 2023. Ob 15 h smo se igralci in učiteljica dobili na Zoom uri, da smo dorekli zadnje podrobnosti in se prepričali, da nam delujejo vse povezave. Ob 16 h naj bi se pričele kvalifikacije, vendar smo po dveh urah čakanja izvedeli, da odpadejo, ker je bilo preveč tehničnih težav.

Smo pa tekmovali v finalu, ki je potekalo en teden za kvalifikacijami, to je 6. 5. 2023. Igralci so igrali individualno, za ekipni rezultat pa se je štel seštevek točk štirih najboljših igralcev ekipe. Na turnirju se je odigralo 11 partij z igralnim časom 3 minute z dodatkom 2 sekundi po vsaki potezi. Vsaka šola je imela tudi vodjo ekipe. To je bila učiteljica Sonja Strgar, ki je bila odgovorna za prijavo in sestavo ekipe ter vso organizacijo.

Šolsko ekipo so sestavljali:

  1. Irinej Đuković, 7.b
  2. Tim Žitnik, 7. b
  3. Nik Novak, 7. b
  4. Gašper Cvelbar, 7. b
  5. Jakob Jereb, 8. c
  6. Gal Samotorčan, 9. b

Tokrat je tekmovanje/finale uspelo. Naši učenci so se odlično odrezali. V družbi šol iz celega sveta (USA, Bahrajn, Grčija, Katar, Kitajska, Turčija, Nizozemska, Romunija, Finska, Tajska, Pakistan, Indija, Makedonija, Jordanija, Kuvajt, Japonska, Vietnam, Bolgarija, Latvija, Malavi, Kazahstan, Ciper, Hrvaška, Velika Britanija) so med 58 ekipami dosegli odlično 15. mesto!

Med posamezniki se je najbolje odrezal Gal Samotorčan, ki je končal na 27. mestu izmed 229 tekmovalcev. V težki konkurenci je dosegel 7 zmag in 4 poraze. Bravo!

Vtisi tekmovalcev:

Napočil je dan na katerega smo se vsi pripravljali. Finale šahovskega prvenstva v šolskih ekipah po celem svetu! Komaj sem čakal na ta dan. Ure in ure sem preživel z igranjem šaha in to se je tudi obrestovalo. Skratka, ko se je tekmovanje začelo, sem bil živčen, ampak sem vedel, da imam dovolj znanja za dosego svojih ciljev na tem prvenstvu in zato sem se tudi dobro odrezal. Po 11 partijah se lahko pohvalim s kar več kot 55 % zmag, kar pomeni, da sem 6x zmagal in 5x izgubil. Težko je bilo zmagovati, saj smo vsi imeli veliko konkurence. Nismo se vdali in končali na 15. mestu na svetu od 58-ih ekip. Zelo sem ponosen nase in tudi na vse druge, ker smo dosegli odličen rezultat. Nik Novak, 7. b

Prvenstvo mi je bilo všeč, a je bilo slabo organizirano (kvalifikacije). Sam sem imel veliko tehničnih težav – najbolj pa me je zmotila ta, da sem lahko igral samo 6 iger, nato mi je zamrznil moj brskalnik, posledično mi je zmrznil Zoom in na koncu še cel računalnik. Ko sem se poskušal ponovno vpisati, pa mi ni uspelo. V igranih 6 igrah pa sem užival, dobro odigral (razen par očitnih napak) in se pri tem zabaval. Irinej Đuković, 7. b

Tekmovanje ni bilo najbolje organizirano. Dvakrat je bilo prestavljeno zaradi težav (marca in kvalifikacije). Včeraj se je tekmovanje končno začelo in prvih par iger sem bil nervozen in ne najboljši, toda pozneje mi je šlo bolje. Tekmovanje je pa vseeno bilo zanimivo in vredno poizkusiti. Tim Žitnik, 7. b

Na naše učence smo resnično ZELO PONOSNI. V tekmovanje so vložili veliko truda, priprav in prostega časa, predvsem pa so dokazali, da so vrhunski šahisti! Fantje, ISKRENE ČESTITKE!

Zapisala Sonja Strgar

Oglejte si nekaj utrinkov tekmovanja:

Objava na Šahovski zvezi Slovenije:

(Skupno 193 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost