Skoči na glavno vsebino

KULTURNI DAN » PO POTI KULTURNE DEDIŠČINE«

V petek, 4. 10. 2019, ob 8.00 smo se odpravili na kulturni dan »PO POTI KULTURNE DEDIŠČINE«. Obiskali smo kraje pod lepimi Karavankami, kjer se je rodilo, živelo in ustvarjalo mnogo Slovenskih umetnikov.

Ustavili smo se v Prešernovi rojstni hiši v Vrbi na Gorenjskem. Izvedeli smo vse o njegovem življenju in njegovih najbolj znanih delih. Iz Vrbe smo se odpravili v vas Doslovče, kjer stoji rojstna hiša pisatelja Frana Saleškega Finžgarja. Njegovo tipično kajžo smo primerjali s Prešernovo hišo in ugotovili, da je Prešernova hiša bogatejša. Veliko smo izvedeli tudi o njemu in njegovih delih.

Pot nas je pripeljala tudi na Rodine, kjer se je leta 1891 rodil pisatelj Janez Jalen. Njegov prapravnuk nam je povedal, da je bil gospod Jalen kot otrok zelo poreden, in da je bil izvrsten planinec.

Takoj za tem smo obiskali rojstno vas učitelja čebelarstva in slikarja Antona Janše. Ogledali smo si njegov čebelnjak, na katerem smo videli tudi njegove poslikave, ki jih je naredil.

Potem smo obiskali Žirovnico, saj je to rojstni kraj Prešernovega najboljšega prijatelja Matije Čopa. Tu smo si ogledali kratek posnetek o življenju omenjenih pesnikov in pisateljev.

Na koncu našega kulturnega dne smo se še odpravili na ogled starega mestnega jedra v Kranju. Tam smo občudovali največji kip Franceta Prešerna na svetu, ki stoji na Glavnem trgu.

Po lepem dolgem dnevu smo se ob 18.00 vrnili domov, kar malce utrujeni.

Neža Dovjak, 7. a

(Skupno 144 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost