Skoči na glavno vsebino

Šolstvo na Vrhniki

Znanje je naše največja vrednota. Tega se je zelo dobro zavedala že cesarica Marija Terezija, pobudnica šolstva na Slovenskem.

Ni naključje, da je bila prva šola na Vrhniki ustanovljena ravno v njenem času – leta 1796. Pouk je takrat potekal v različnih prostorih, oprema je bila skromna, želja otrok po znanju zelo velika.

Že 80 let kasneje, leta 1876, so imeli poldnevni pouk, precej več otrok in premalo prostora, zato se je takratni župan, g. Jelovšek, odločil, da zgradijo novo, lepo šolo. Prav takšno, kot so jih imeli na Dunaju. Z gradnjo so pričeli leta 1903 in že naslednjega leta je bila šola končana. Stavba ob Tržaški še danes služi svojemu namenu in je Vrhniki v ponos.

Po 2. svetovni vojni sta bili v njej združena dva programa: gimnazija in OŠ Janeza Mraka. Ker pa se je število otrok vztrajno povečevalo, je bila leta 1961 odprta še ena nova šola – Osnovna šola Ivana Cankarja. Sprva samostojni šoli sta se leta 1980 združili v eno veliko šolo. Pouk je potekal dvoizmensko in precej drugače kot danes.

Število otrok na Vrhniki in v njeni bližnji okolici je še vedno naraščalo, hkrati pa se je bližalo devetletno šolanje. Zdelo se je, da ena velika šola spet ni dovolj velika. Takratni župan, g. Tomšič, in takratni svetniki, so se zato preudarno odločili za izgradnjo še ene šole, hkrati pa razpisali tudi referendum o samoprispevku za gradnjo. Referendum je uspel in na podlagi javnih predlogov in glasovanja so občani izbrali tudi ime za novo osnovno šolo – imenovali so jo po Antonu Martinu Slomšku.

Leta 2000 se je v njej prvič pričel pouk. Po dobrih desetih letih so tudi ti prostori postali pretesni. Veliko učencev, ki bi morali obiskovati Slomškovo šolo, smo preusmerili na OŠ Ivana Cankarja in tako zapolnili vse obstoječe prostorske možnosti za šoloobvezne otroke na Vrhniki. Odločitev župana, gospoda Jakina, in občinskih svetnikov za izgradnjo prizidka, je bila prava. Pouk v razširjenih prostorih šole Antona Martina Slomška Vrhnika se je pričel v septembru 2018.

(Skupno 1.945 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost