Skoči na glavno vsebino

Teden kulture na OŠ AMS – četrtek, 21. 3. 2024

Skupaj v različnosti in Magic Hummingbird

Prireditev smo imeli v četrtek, 21. marca, ki ga je Unesco razglasil za svetovni dan poezije. Namen tega dneva je, da se podpira jezikovna raznolikost s pesniških izražanjem.

V prvem delu prireditve, Skupaj v različnosti, smo s pomočjo poezije pokazali na raznolikost narodov otrok priseljencev na naši šoli. Recitirali smo hrvaško, bosansko, srbsko, makedonsko, albansko, ukrajinsko in rusko poezijo. Pri nekaterih pesmih smo recitirali tudi prevod, pri drugih smo povedali samo obnovo pesmi. Poezija pokaže jezik in s tem določen narod v lepi luči, ker je jezikovno spretna in zato tudi nekako vzvišena.

V drugem delu z naslovom Magic Hummingbird smo s petjem in glasbo predstavili legendo severnoameriških Indijancev plemena Hopitu. Pri njih je bila tako huda suša, da so se izselili vsi, razen ene družine. Deklica in deček, ki sta bila brat in sestra, sta iz ostankov slame ustvarila čarobnega kolibrija. Ta jima je pomagal priklicati dež in rešiti njihovo skupnost.

V prvem delu so z recitacijami sodelovali učenci od tretjega do osmega razreda. Drugi del pa so predstavili učenci 7.c razreda. Učenci 7.c razreda so peli pod mentorstvom učiteljice glasbe, gospe Metke Tramte, ki jih je tudi spremljala na pianino. Sami pa so zaigrali še na prečno flavto, trobento, saksofon in harmoniko. Za boljše razumevanje smo zgodbo podprli s fotografijami in videom v tehniki stop motion, ki je pokazal, kako ptica oživi. Video je nastal pod mentorstvom učitelja Petra Purga. Poleg tega smo ob poteku zgodbe na platno projicirali tudi  po eno kitico vsake pesmi, prav tako zaradi jasnejšega razumevanja. Učenci, ki so sodelovali pri Magic Hummingbird, so bili oblečeni v pisane majice. Predstavljali so barvitost kulture severnoameriških Indijancev.

Prireditev je bila dobro obiskana in lepo sprejeta. Prejeli smo številne navdušene komentarje.

Na prireditvi nas je obiskal tudi Radio Prvi RTV SLO. Prišla je novinarka
Tjaša Stanić Gjorgjievska. Reportažo prireditve lahko poslušate na podcastu Sami naši: https://prvi.rtvslo.si/podkast/sami-nasi/173250728/175033112 (od 29:11 naprej)

mentorica Alenka Nikšič

foto: Jakob Jereb in Jure Žitko, 9.c

(Skupno 230 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost