Skoči na glavno vsebino

Varuhi Kladiva na obisku – ali kakšno je bilo viteško življenje v 13. stoletju

V ponedeljek, 20. 5. 2024, so na našo šolo prišli člani Društva Varuhi Kladiva. Pokazali so nam predmete, ki so jih v 13. stoletju uporabljali na gradu. Razložili so, kako so takrat ljudje živeli. Pokazali so nam, kako so streljali z lokom, kakšne loke so uporabljali in kako močni so bili loki. Spoznali smo dolgi lok in mongolski lok. Ogledali smo si viteške oklepe in meče. Sedaj vemo, kakšni so enoročni, eno in pol ročni ter dvoročni meči. Videli smo tudi sekire in jutranjo zvezdo. Za dvoboj s pravimi meči smo si nadeli rokavice, lahko smo se preizkusili tudi v streljanju z lokom. V tistem času so pili iz rogov in tudi naši obiskovalci so vodo pili na tak način.

Brigita, 7.c

Najbolj mi je bilo všeč, ko je eden od vitezov predstavljal orožje in oklepe. Zelo dobro je bilo, ko smo sami lahko streljali z lokom in se borili z lesenimi meči.

Žan, 7.a

Prikaz viteških veščin mi je bil zelo všeč. Najbolj všeč so mi bili mečevanje in oklepi. Prikazali so nam tudi življenje žensk in moških v takratnem času. Ogledali smo si običajne predmete in orožje iz tistega časa. Na koncu smo se še lahko preizkusili v mečevanju in lokostrelstvu.

Matevž, 7.c

V ponedeljek smo imeli prikaz viteštva. Razkazali so nam orožja in oklep ter se preizkusili v mečevanju in lokostrelstvu. Ta predstavitev se mi je zdela zelo zanimiva in poučna. Z veseljem bi si jo ogledala še enkrat.

Zala, 7.c

Najbolj všeč mi je bilo, ko sta viteza Izi in Matej imela dvoboj. Izvedeli smo veliko stvari. Všeč mi je bilo, ko je začelo močno deževati, in ko sta Ema in Matej naredila legendarno sliko.

Hana, 7.a

Všeč mi je bil pouk zunaj, na prostem in vse, kar so nam predstavili v zvezi z življenjem v srednjem veku.

Maks, 7.a

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost