Tradicionalni slovenski zajtrk
Kako dobro dene zjutraj zaužiti jabolko, ajdov kruh z maslom in medom ter mleko! In vse to domače, pridelano na bližnjih kmetijah. Zakaj je že tako pomemben zajtrk? Ker prazna vreča ne stoji pokonci. In lačen človek težko dela, kaj šele se uči!
Tako smo ugotavljali učenci in učitelji, ko smo pred začetkom pouka napolnili naše želodčke z domačimi dobrotami. Teden slovenske hrane se je zaključil s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. V tem tednu smo imeli priložnost poskusiti marsikatero novo jed, ki so jo uživali naši predniki. Naši kuharji so se izjemno izkazali in pripravili zelo okusne jedi, ki nam bodo še dolgo ostale v spominu.
Niso bili pa le kuharji tisti, ki so pripravljali okusne slovenske jedi. Tudi učenci, ki obiskujejo interesno dejavnost Učimo se kuhati, so skuhali joto in ričet. Pri tem so zelo uživali, nabirali nove izkušnje in prav gotovo bodo ti dve jedi kdaj pripravili tudi doma.
Vsi učenci na naši šoli pa so v tem tednu ponovno ozavestili, kako zelo je pomemben poklic kmeta za našo prihodnost. Hrana, ki je pridelana bližje našemu okolju, ima zaradi krajšega skladiščenja več vitaminov in hranilne vrednosti. Domačim živilom ni treba dodajati raznih dodatkov, ampak ima že tako bogat okus. Če kupujemo hrano pri lokalnih pridelovalcih, prispevamo tudi k manjšemu transportu in posledično k zmanjšanju toplogrednih plinov.