Skoči na glavno vsebino

Predstavitev vrhniških štrukljev na sejmu Altermed

»Spomin umolkne, pa se oglasi v izbi tete Micke. Izba je bila prečudno bela, tudi teta Micka je bila vsa bela in na belo pogrnjeni mizi je stala skleda belih, žlahtnodišečih štrukljev. Od zunaj je plamenelo zamolklo in rdeče kakor večerna zarja. To je bil najlepši dan mojega življenja.«

Tako je zapisal Ivan Cankar v knjigi Moje življenje, ko je opisoval svoj prvi spomin, ki seže v čas, ko je bil star tri leta in jim je pogorela hiša. Takrat jih je na dom povabila teta Micka in jim pripravila štruklje. Po preučevanju in zbiranju receptov vrhniških gospodinj so v Cankarjevi knjižnici na Vrhniki prišli do recepta za češpljeve štruklje, ki je opisan tudi v knjigi Jožeta Rodeta: Vrhnika skozi stoletja. Recept je na naši šoli med prvimi našla učiteljica Ranka Keser. Posebnost te sladice pa je, da vsebuje suhe slive, ki so dovolj sladke, da štrukljem ni potrebno dodajati veliko sladkorja.

Za projekt predstavitve vrhniških štrukljev na sejmu Altermed v Celju smo se zbrale tri učiteljice mentorice in si razdelile pripravo učencev. Učiteljica Petra Vogrinc je preko interesne dejavnosti pripravila štruklje in piškote v obliki brkov z okusom vrhniških štrukljev. Učiteljica Darja Šega je pri urah gospodinjstva v 6. razredu pripravila recepte, zloženke, piškote in plakate o poteku priprave samih štrukljev. V 4.d razredu pa smo se pogovarjali o zgodovini Vrhnike, Cankarju in pripravili predstavitev našega kraja. Vsi učenci so izredno radi sodelovali pri sami pripravi.  Štruklje smo nato predstavili na kulturnem tednu, četrtošolci v obliki pesmi, šestošolke pa so predstavile sam potek izdelave.

Namen predstavitve skupnega dela na sejmu je bil, da predstavimo našo kulturno in kulinarično posebnost širši Sloveniji. Vrhniški štruklji niso le običajna sladica, ampak so prava kulturno- kulinarična posebnost Vrhnike, na katero smo lahko ponosni. Odziv obiskovalcev na sejmu je bil izjemno pozitiven.

(Skupno 75 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Orodna vrstica za dostopnost