Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija na Barje

V sredo, 29. 5. 2024, smo se učenci 6. razreda odpravili na Ljubljansko barje. Na Igu smo si ogledali Hišo narave in kolišč Morostig, ki je muzej o koliščarjih. Tam smo slišali in videli veliko zanimivosti o Krajinskem parku Ljubljansko barje in njegovih nekdanjih prebivalcih, koliščarjih.

Nato smo se peš odpravili na barjanski travnik izven naselja, kjer so pred kratkim uredili umetno jezero, ob katerem so postavili kolišče, na katerem so po vzoru iz preteklosti postavili pet koliščarskih bivališč. Dve od njih sta nedokončani in služita temu, da si lahko ogledamo, kako je nekoč potekala koliščarska gradnja. Ogledali smo si tudi notranjost ostalih treh bivališč – lončarskega, tkalskega in kovaškega.

Preko predmetov, ki smo jih videli in zgodb, ki smo jih slišali, si sedaj lažje predstavljamo, kako so živeli koliščarji. Ukvarjali so se z najrazličnejšimi dejavnostmi. Bili so lovci, ribiči, poljedelci, živinorejci ipd., obdelovali so železo, baker, kamen in živalske kože. Imeli so tudi prapse, ki pa so že izumrli. V muzeju smo videli lobanjo tega psa.  Izvedeli smo tudi, da so tudi v dobi koliščarjev že imeli žvečilne gumije. Ti so bili iz smole in so jih žvečili iz zdravstvenih razlogov. Videli pa smo tudi voz s kolesom, ki je replika najstarejšega kolesa na svetu.

                                                                                                                            Eva Zupanič, 6. c

(Skupno 151 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost